ומלכת הנשף היא… כבר לא פייסבוק
נכון, עוד מוקדם להספיד ולקבור תחת דפי ההיסטוריה את הרשת החברתית ששינתה את הכל. ספק אם אי פעם זה יקרה. אך בשנה האחרונה מתחילים להיראות סימנים ברורים לכך שפייסבוק מאבדת את מעמדה כמלכת הרשתות החברתיות ומפנה מקום למתמודדות צעירות, יפות ואטרקטיביות יותר. אז זה הזמן להגיד שלום לאינסטגרם, Vine ואפילו פינטרסט ופורסקוור. זה הזמן להכיר את מלכות הנשף החדשות.
פייסבוק הייתה ותישאר תמיד זו שבישרה את המהפכה. הרשת החברתית המשמעותית הראשונה בהיסטוריה, שסחפה אחריה את כל העולם. שהביאה לשינוי המדהים שחל בעשור האחרון בדרך שבה אנחנו משתמשים במחשב, גולשים ברשת ואפילו חיים. את זה אי אפשר לקחת מהבייבי של ‘צוקי’.
אבל, בזמן האחרון אפשר להרגיש רוחות חדשות שמנשבות בתחום הזה. פתאום, לפייסבוק אין את הבלעדיות שהייתה לה במשך שנים. פתאום, היא כבר לא מוסיפה עוד ועוד משתמשים חדשים. פתאום, יותר ויותר צעירים – הקבוצה החשובה ביותר בעולם הרשתות החברתיות – נוטשים אותה לטובת פלטפורמות אחרות. כן, קצת קשה להאמין (בעיקר כי כאן בארץ זה עוד לא ממש קורה), אבל כיום פייסבוק היא ממש לא האופציה היחידה והאוטומטית. היום, אנשים בוחרים ‘להתחבר’ במקומות אחרים.
לפני שנצלול פנימה, צריך להדגיש: זה לא שפייסבוק הולכת להיעלם. ממש לא. לפייסבוק יש את הייחודיות שלה, את האופי שאין לאף אחת אחרת. היא כאן כדי להישאר, ולנצח. אבל, אם נכון להיום ההערכה היא שיש לפייסבוק מעל מיליארד משתמשים בכל העולם, המספר הזה הולך להישאר כפי שהוא במקרה הטוב – ולהצטמק משמעותית במקרה הרע. ולמה? כי יש שחקניות חדשות, מושכות וסקסיות יותר על המגרש. זה למה.
הכל עניין של מומנטום
כמו ברוב ענפי הספורט, הצלחה בעולם הרשתות החברתיות היא עניין של מומנטום. של תנופה. של באז. של יצירת עניין ומשיכת עוד ועוד אנשים. אינסטגרם עשתה את זה מעולה עוד לפני שנקנתה על ידי פייסבוק, Vine עושה את זה בהצלחה ממש עכשיו ופינטרסט ‘רכבה’ על הגל הזה בצורה הטובה ביותר שיכולה להיות עם הכניסה לעשור הנוכחי. כל אלו ועוד רבות זיהו את הפגיעות הפתאומית של פייסבוק, השתמשו במרפקים חדים ופילסו את דרכן אל הבכורה. פייסבוק, את כבר לא לבד. הגיע הזמן שתתרגלי.
הרשתות החברתיות שנחשבות כיום כמאיימות ביותר על הבכורה של פייסבוק, או כאלו שכבר תפסו נתח משמעותי בעולם הזה הן:
- אינסטגרם: אז תגידו שמדובר באפליקציה שנקנתה על ידי פייסבוק ושייכת לה כיום – אז מה? היא עדיין גורמת ליותר ויותר אנשים לזנוח את פייסבוק לחלוטין ולעבור לרשת חברתית ייחודית, שכל כולה מוקדשת לתמונות, לאפקטים חזותיים ולשיח סביבם. בינואר 2012 הועלו לרשת על ידי משתמשיה ברחבי העולם 60 תמונות מידי שנייה וביוני 2013 עמד מספר המשתמשים בה על 90 מיליון. מספרים מסחררים שגדלים בהתמדה. לא מזמן השיקה אינסטגרם גם אפשרות להעלאת סרטוני וידאו, בניסיון לתת ‘קונטרה’ שיווקית לכוכב העולה הבא, שמייד מגיע.
- Vine: רשת חברתית שכל כולה סרטוני וידאו קצרים. זו אפליקציה שנמצאת בבעלותה של טוויטר, וכיאה למותג שנמצא תחת ‘אבא’ שלא אוהב תוכן עמוס במידע (140 תווים לציוץ – זוכרים?), מציעה להעלות סרטוני וידאו באורך של עד שש שניות בסה”כ. נשמע קצר מידי? תגידו את זה למשתמשים המכורים, שמעלים מידי שעה כ-2,000 סרטונים ללהיט החברתי החדש.
- whatsapp: ייתכן שהפלטפורמה הזו לא נתפסת כרשת חברתית ‘קלאסית’, אך היא בהחלט כזו: סטטוסים מוחלפים בין אנשים, ביחידים או בקבוצות, תכנים משותפים בין אלו לאלו וכל המידע מועבר בערוצים הגלויים רק למשתמשים נבחרים. מאחר והוואסטאפ נתפסת יותר כאפליקציה, היא לא מופיעה כאן ראשונה, אך מבחינת הפופולאריות היא כנראה כזו. ביוני השנה עמד מספר המשתמשים בה על 200 מיליון איש, כאשר ב-13 באותו חודש – ביום אחד! – נשלחו ברחבי העולם כ-27 מיליארד הודעות דרך האפליקציה. וזה כנראה לא הסוף. מדהים.
- פינטרסט: רשת חברתית אשר מתבססת על לוח מודעות אליו המשתמשים ‘נועצים’ תמונות, כתבות ושלל דברים שמעניינים אותם (הנעיצה נקראת באנגלית Pin ומכאן שמה של הרשת), במטרה ליצור מכנה משותף ביניהם. אפשר לחפש ‘נעיצות’ בנושא מסוים וכך להתחבר לאנשים בעלי תחומי עניין שונים. זו הרשת שהגיעה בפרק הזמן הקצר ביותר ליותר מ-10 מיליון משתמשים בחודש, וכיום המספר עומד על יותר מ-12 מיליון. מידי חודש, כן?
- פורסקוור: רשת חברתית שמתבססת בראש ובראשונה על כלי ספציפי שקיים היום בכל סמארטפון – ה-GPS. הרשת מזמינה אליה משתמשים פרטיים ועסקים ומעודדת אותם לדווח בכל עת על מיקומם. כך, המשתמש יכול לדעת היכן נמצאים חבריו לרשת, אילו עסקים פועלים בסביבה שלו ועוד. 750 אלף עסקים כבר רשומים בפורסקוור, ובסה”כ יש בה היום בסביבות 20 מיליון משתמשים.
- טאמבלר: רשת חברתית להפעלת מיני-בלוגים, אשר מיועדים לכתיבה ושיתוף הן בדברים אישיים (סטטוסים לדוגמא) והן בתחומי עניין ו’פריטים’ מרחבי הרשת. קצת מזכיר את פייסבוק, אך עם הרבה יותר אפשרויות עיצוביות וחזותיות והעמדת פלטפורמה ‘בלוגית’ אמיתית. ב-2011 עמד מספר המשמשים ברשת הזו על 30 מיליון ולא מזמן רכשה אותה יאהו, עוד אחד מהגופים האינטרנטיים הגדולים בעולם.
- גוגל פלוס (Google+): אם יש משהו בעולם המקוון שנחשב לפלופ של גוגל, הרי שזו הרשת החברתית שלה – הגוגל פלוס. הרשת הזו לא ממש מצליחה להתרומם, ולמרות 170 מיליון המשתמשים שלה (על פי נתונים שפרסמה החברה עצמה), רוב הנפח הוא ממשתמשי הכלים האחרים של גוגל, כדוגמת ה-Gmail הידוע, אשר מובילים כמעט אוטומטית ליצירת משתמש ברשת הזו. מבחינת נפח הפעילות, הרשת הזו עדיין לא מצליחה להתרומם כמו רשתות חברתיות אחרות.
הכל עניין של… עניין
איך הופכים אפליקציה חברתית מסוימת לרשת שמושכת מיליוני משתמשים? איך נהנים מקצב גידול מהיר כל כך כמו זה לו זכתה פינטרסט, שעלתה מ-400 אלף משתמשים בחודש בשנת 2011, לנתון של יותר מ-12 מיליון בחודש, רק שנתיים לאחר מכן? הכל קשור במידת הבאז שנוצר סביב הרשת הזו. הכנו לכם כמה דוגמאות לפרויקטים מדהימים שנעשו בכל אחת מהרשתות הללו והביאו לעניין עצום סביבן:
- אוכל מגעיל מבריח אנשים, נכון? חשבון האינסטגרם @CookingForBae מראה שזה לא תמיד כך: דווקא אוסף של שלל תמונות דוחות למדי של אוכל בלתי מוצלח בעליל (וכנראה גם בלתי אכיל) הפך לבאז רציני וגרם לכמות עצומה של אנשים לשתף בעצמם תמונות של ‘יצירות’ לא ממש מוצלחות. קחו נשימה עמוקה, השתדלו לא לאכול לפני – ותנו הצצה.
- תמונות היסטוריות הן משהו שנזכור לנצח – אבל מה קורה כשהן מעובדות באינסטגרם וזוכות לכותרות מצחיקות? אז, כל העניין מקבל באז רציני. החשבון Histagrams הוא ככל הנראה אחד המצחיקים שתפגשו – וכך חושבים עשרות ומאות אלפי המבקרים בו.
פינטרסט
אחד הקמפיינים המעניינים שנוצרו במסגרת הרשת הזו הוא דווקא ישראלי – כזה אשר ניסה להמחיש את המשמעות של אדם חולה בסוכרת נעורים: ממש כשם שאנחנו ‘נועצים’ את המודעות על לוח המודעות של פינטרסט, כך נדקרים אלפי ילדים מידי יום – חולי סוכרת נעורים. הקמפיין ניסה להעלות את המודעות לעניין ולגייס מיליון שיתופים עד ליום המודעות למחלה, שהתקיים ב-2012. קצת ישן, אבל מרשים גם היום.
זה הסרטון שהוכן לטובת הקמפיין:
Vine
בטח חשבתם לעצמכם – איך אפשר להציג או להעביר מסר כלשהו תוך שש שניות בלבד? חברת האופנה הידועה GAP עושה את זה בצורה כל כך פשוטה ונפלאה, שכל מה שנותר לעשות הוא להסתכל ולהבין איך נוצרים מהלכים פרסומיים גאוניים בשניות, מבלי לשבור את הראש בחיפוש אחר מסר מורכב ומתוחכם:
פורסקוור
ואם דיברנו על גאונות – זה הזמן לראות את הקמפיין הבא, שמגיע מגרמניה: מדובר על קמפיין אותו השיקה חברת מזון לכלבים. כיצד החליטה לשווק את האוכל החדש? היא הזמינה בעלי כלבים שמחזיקים גם בחשבון פורסקוור, לעבור ליד מודעותיה ולבצע Check in, כלומר – להודיע שהם נמצאים מול המודעה. באותו רגע, מנה נכבדת של מזון לכלבים תמלא כלי ייעודי שנמצא בתחתית המודעה, לשביעות רצונו (ובטנו) של הכלב. כאן תוכלו לראות איך זה קורה:
כדי להשיק קמפיין פרסומי יעיל באמת באפליקציה החברתית הזו, צריך הרבה מאוד כישרון ויצירתיות. כך עשו אנשי הפרסום של הממתק Klik, אשר למעשה יצרו משתמש בוואטסאפ, עבור הממתק ו’בשמו’. כאשר אדם מצרף את הממתק לקבוצת הוואטסאפ שלו, האחרון מתחיל לנהל בקבוצה את המשחק הידוע simon says (המקבילה האנגלית ל’הרצל אמר’…) – והנה ההמחשה:
טאמבלר
בטאמבלר אפשר לעשות הרבה מאוד דברים משוגעים ולא שגרתיים, כמו הדבר הבא, שעורר הרבה הדים ברשת: תמונות של כלות זורקות חתולים (!!) במקום זרי פרחים. התמונות כמובן ערוכות, אבל הרעש שעשו אמיתי לחלוטין. קחו טעימה מהטירוף:
מהלכים גאוניים כאלו ואחרים הם שהופכים את הרשתות החברתיות הללו למתחרות בכירות ומשמעותיות של פייסבוק. שימוש בכלים העדכניים ביותר, כמו שירותי המיקום ושלל התכונות האפליקטיביות שמציעים הסמארטפונים, הופכים את הרשתות החדשות ללהיט הבא בקרב הצעירים ובכלל.
ומה קורה בישראל? אמנם ישראל היא מהצרכניות המובילות של הרשתות החברתיות בעולם (מבחינת זמן השימוש), אך פייסבוק ממשיכה להוביל כאן, כאשר כמות המשתמשים בה עדיין עולה. תהליך ההצטמקות שלה עדיין לא קיבל ביטוי ‘כחול-לבן’, אך בהחלט אפשר לראות שישנן כמה רשתות חברתיות שכבר מאיימות לנגוס נתח משמעותי מהשוק. אינסטגרם היא המובילה של המגמה הזו נכון לעכשיו, וכנראה שגם כאן זהו רק עניין של זמן עד שהתהליך יחלחל לעומק.
ומה כל זה אומר?
שהגיע הזמן להרים את הראש מהסמארטפון, להסתכל מסביבכם ולהתחיל בסדרת היכרויות עם הרשתות החברתיות שמחוץ לפייסבוק. כי מי אמר שכלה אחת זה מספיק? 🙂
Leave a Reply