באז – המתכון הסודי לבישול רעש תקשורתי
קיץ. לילה חם בטירוף. האוויר עומד, אתה בקושי מצליח לנשום. על המילה להירדם אין בכלל מה לדבר. ואז הוא מגיע: היתוש. הזמזום שלו מטריף אותך, לא נותן לך לנוח, משגע אותך. שום דבר לא מעניין עכשיו, רק איך להפסיק כבר את הזמזום המציק הזה. מכיר? יפה. עכשיו תכיר את הגרסה האינטרנטית של הזמזום הזה: הבאז. לא משגע ומציק כמוהו, אבל משהו שאין סיכוי שתצליח להתעלם ממנו. אף פעם.
באז, רעש תקשורתי בגרסה הכנענית, הוא היום הכלי העיקרי של אנשי השיווק במרחב המקוון. הוא מזמזם בין אתרי אינטרנט, בלוגים, רשתות חברתיות וסמארטפונים והופך עולמות. הרעש התקשורתי נועד למשוך את תשומת הלב ולהפנות את המבט רק למקום אחד: המותג. היתוש שלך.
אגב, באז בהחלט יכול להיות משהו מעצבן, מזמזם, אפילו מטריד. למה? כי המטרה העיקרית כאן, הדבר הראשון שמעניין, הוא לגרום לך להגיב: תצחק, תשמח, תבכה או תתעצבן – זה כבר השלב הבא. קודם תגיב, צא מהאדישות, תפעל. מה יבוא אחר כך? עזוב, זה כבר משחק ילדים.
אבל איך יוצרים אותו? באמת יש הוראות כתובות או איזשהו מתכון, ‘הדרכים להוציא גולש מהאדישות שלו’? בטח שיש. אתה יודע מה הכלל הראשון? לא לעשות את הדברים לפי מתכון או הוראות קבועות. התבלבלת? טוב מאוד. זה אומר שיצאת מהאדישות.
באז הוא משהו שחייב להיות לא שגרתי. משהו שיבוא לאנשים ‘בהפוכה’, בצורה שהם לא חשבו עליה בכלל. שיפתיע, שישנה, שיזיז שריר (רצוי יותר מאחד) אצל אלה שיושבים מול המסך. באז טוב יוצר סקרנות אצל אנשים. גורם לאנשים לספר עליו לאנשים אחרים. הופך למשהו שאי אפשר להתעלם ממנו. הוא ממשיך להתקיים כל הזמן, צץ בכל פינה ברשת ונותן תחושה שאין כלום חוץ ממנו; באז משתמש באייקונים (מישהו אמר סלב ולא קיבל?) כדי למשוך אנשים; באז הופך לשיחת היום; באז עובר מפה לאוזן – כי אין משהו יותר יעיל מזה.
באז זה אומנות. אומנות השיווק הוויראלי. כדי לדעת איך ליצור אותו, צריך להרגיש את הסביבה, להריח את האוויר, להסתכל בלבן של העין. אם תנסה להבין אותו, כנראה שלא תצליח. אתה צריך להרגיש אותו.
תתחיל פשוט בלעשות הפוך, אולי בפעם הראשונה והשניה הוא יהיה פיצי אבל מסכנים אלה שירגישו את השלישי!
Leave a Reply